Lasse Madsen Svane.jpg
Tonny Nedergaard.JPG

Bag om holdet: Tonny fikser skaderne

Tonny Nedergaard. Et velklingende navn blandt Mors-Thy Håndbold-tilhængere - og ikke uden grund. Tonny har nemlig været en del af holdet som fysioterapeut i over 15 år, helt præcist i 2001 startede det, som sidenhen har udviklet sig fra et par behandlinger pr. uge og kampe på hjemmebane til en stor rolle med masser af medbestemmelse og sidste ord i forhold til skadede spillere.

Hvordan startede det hele?

- Jeg startede under Jan Leslie, da HF Mors spillede i 2. division. Dengang kom spillerne på klinikken og fik behandling, og jeg kiggede ind imellem i hallen i forbindelse med en træning for at følge en skadet spiller. Der udover var jeg med til kampene på hjemmebane. Efter Jan Leslie fulgte nogle år med Tommy Larsen, hvor vi rykkede op i både 1. division vest, den landsdækkende 1. division og ligaen, og jeg kom mere og mere med, deltog i alle kampe og flere træninger. Efterfølgende har jeg arbejdet sammen med Arne Damgaard, Per Hvass, Anders Thomsen og de sidste 6 år Jan Paulsen.

Allerede fra starten havde jeg nogle klare idéer omkring skadesforebyggende træning, men dengang var der ikke ”plads” og ressourcer til det. Men i takt med at klubben er blevet mere og mere professionel har vi implementeret styrketræning og skadesforebyggende træning som en del af den daglige træning. Især efter Jan kom til klubben i 11/12 har vi haft en god sparring omkring hinandens idéer, og vi har bevist at vores koncept holder, idet Mors-Thy Håndbold har haft ret få skader gennem årene.

Hvordan er det at være en del af et ligahold - og en del af Mors-Thy Håndbold?

- Det har været spændende at være med i så mange år, som jeg efterhånden har været. Der er sket en stor udvikling i klubben både organisatorisk og sportsligt, hvor vi har opnået nogle flotte resultater med to oprykninger til ligaen, slutspillet og semifinaler i 12/13 og det faktum, at Mors-Thy Håndbold i år har ligastatus for 10. år i træk. Jeg har jo en andel i det hele, og det er jeg stolt af. I klubben har jeg samarbejdet med mange spændende mennesker og sammen løst nogle store udfordringer og delt mange positive oplevelser.

Der ud over har jeg haft utallige gode oplevelser under selve kampene og den fantastiske opbakning der altid er fra vores tilskuere. Og så har jeg lært en masse håndboldspillere at kende, som jeg snakker med når vi mødes rundt omkring i hallerne.

Det har også været udviklende for mig fagligt at skulle finde løsninger til hurtigt og sikkert at hjælpe nogle spillere tilbage til håndbolden, og jeg har lært meget om styrke og skadesforebyggende træning. Jeg har fået indført skadesforebyggende træning, som har vist at have god effekt og fagligt har det været spændende at være medbestemmende omkring spillernes belastning, planlægning af træning mm.

Mors-Thy Håndbold er en stor del af din arbejdsdag, og du lægger mange timer i det. Hvad driver værket?

- Som fysioterapeut er det at være en del af et håndboldhold en anden facet af mit fag, hvilket gør min dagligdag varieret og nuanceret. Der udover er det fedt at være med til at sætte sit præg på noget, som jeg har gjort her, og så er det bare nødvendigt at gå all-in og lægge nogle timer i det, ellers får man ikke succes. Håndbolden er blevet en del af mit liv, og jeg synes at jeg får meget igen, hvilket gør det svært at slippe det.

Briksen er vel nok dit mest brugte arbejdsredskab, som udover en praktisk funktion også har en form for social funktion?

- Ja, briksen er ofte besøgt. I denne sæson er det mest Cichosz, som ligger der. Om det er fordi han er ved at være oppe i årene, skal jeg ikke kunne sige… Men generelt har briksen en god funktion - vi snakker både om skader og om håndbold, men også om spillernes hverdag og liv ved siden af håndbolden.

Tonny Nedergaard er 61 år og har siden 1988 drevet Morsø Fysioterapi, og pr. 1. januar 2017 trådte han ud af ejerkredsen. Fritiden bruges bl.a. på løb, cykling, skiløb, heste, klaverspil og selvfølgelig i selskab med hustruen Annette.