Victor og Svane.JPG (2)
Talenter.jpg

Talentarbejdet i og omkring Mors-Thy Håndbold

I går var det to måneder siden, at Statsminister Mette Frederiksen tonede frem på skærmen og varslede nedlukning af Danmark. På samme tid var vi på banen i Gigantium, hvor vi mødte Aalborg Håndbold i 24. spillerunde i Primo Tours Ligaen - en kamp som også blev den sidste i grundspillet, da Prof-udvalget i Dansk Håndbold Forbund senere besluttede at afslutte turneringen.

Kampen i Aalborg blev som mange andre kampe i sæsonens løb også en fremvisning af det stærke talentarbejde, som finder sted i Mors-Thy Håndbold, i moderklubberne Thisted IK og HF Mors samt Håndbold Akademi Mors, som er en del af Sports College Mors. Til flere af kampene i sæsonen har op mod halvdelen af truppen været ”af egen avl” - f.eks. i sæsonens sidste hjemmekamp mod Århus Håndbold, hvor 8 af spillerne har spillet eller spiller i HF Mors og/eller er tilknyttet Håndbold Akademi Mors.

Talentchef i Mors-Thy Håndbold og leder på Sports College Mors, Lars Svane Nielsen, har sat lidt ord på talentarbejdet.

- I bund og grund starter det med alle de frivillige kræfter rundt omkring i klubberne, som gør et kæmpestykke arbejde for at få børn til at spille håndbold, så der er grundlag for en talentmasse. I HF Mors er der en såkaldt Blå Tråd, som begynder fra U15 over U17 og U19 til 2. division og Liga. Det er en strategi, der er bygget op over mange år. Den er ikke synlig, men den er der, og den gør det lettere for spillerne, når de rykker en årgang op. Vi tager udgangspunkt i, hvad der kommer oppe fra - og implementerer det ned gennem rækkerne selvfølgelig med blik på, hvilke slags spillere der er på de pågældende hold, fortæller Lars Svane Nielsen.

Håndbold Akademi Mors - en del af Sports College Mors
Siden 2012 har Sports College Mors været en del af succesen, når man snakker talentudvikling i Mors-Thy Håndbold-regi. Det startede med fire boende, og derfra tog det fart. I dag bor der 21 elever i bygningerne på H. C. Ørsteds Vej, og i alt har 120 elever valgt collegetræning i enten håndbold, fodbold, gymnastik eller badminton som en del af deres skolegang på Dueholmskolen, 10’eren, Morsø Gymnasium og EUC Nordvest.

- Vi har et fantastisk træningsmiljø, vores set up med fysisk træning og sundhedsstab lever fuldt ud op til det, som andre talentklubber eks. Skanderborg Håndbold og GOG Håndbold tilbyder, og vores samarbejde med skolerne er det bedste i Danmark, siger Lars Svane og fortsætter:

- Vores elever er ikke nødvendigvis de bedste håndboldspillere, men de vil det virkelig, og de har viljen til at lægge den nødvendige arbejdsindsats for dagen. Når det så er sagt, så ER niveauet og ambitionerne på de spillere, som er her nu, meget højt, og de stiller krav til hinanden.

Tiltrækker store talenter
- Der er ingen tvivl om, at HF Mors og Håndbold Akademi Mors tiltrækker store talenter. Vi skulle have været til DM for U18/U19 for 4. år i træk i april, ligesom U17 også lå godt placeret ifht. DM-deltagelse. Via mit job som talentchef i Mors-Thy Håndbold har jeg et godt samarbejde med Lars Krarup, som er assistenttræner på Mors-Thy Håndbolds ligahold, ligesom han står i spidsen for HF Mors U19 drenge, og vi har en god fornemmelse for, hvad der rører sig på ungdomsfronten i dansk håndbold.

Men det allervigtigste er, at vi finder og udvikler vores egne unge mennesker på Mors, i Thy og Salling og supplerer med spillere, der kommer udefra - hvorfor det også er vigtigt at se Håndbold Akademi Mors og HF Mors som et talentudviklingsprogram for hele området og ikke kun for Nykøbing, pointerer Lars Svane Nielsen.

Ærlighed og troværdighed
- Med unge mennesker fra forskellige dele af landet og ind imellem også fra andre lande, er det et stort ansvar, som lederne på college tager på sig, og ifølge Lars Svane Nielsen kan både elever og forældre føle sig helt trygge.

- Vores setup er bygget op gennem mange år og efterhånden ret omfattende. Samarbejdet mellem Mors-Thy Håndbold, HF Mors, Håndbold Akademi Mors og skolerne er ind imellem et stort puslespil, men det flasker sig ved hjælp af dygtige og velvillige koordinatorer på skolerne, som hjælper med at få spillernes hverdage til at hænge sammen.

Vi stiller gode rammer til rådighed, hvor alt det praktiske fungerer: Der er styr på kosten, det sociale liv er godt, træningsfaciliteterne bliver ikke bedre, træning med ligaen, og så er det op til vores spillere selv at gøre det færdigt. Dem, der arbejder hårdt, bliver belønnet, lyder det fra Lars Svane.

- Det er selvfølgelig alfa og omega, at spillerne har det godt, og at forældrene er trygge, fordi de ved, at deres børn er i gode hænder. Derfor er det drønvigtigt med nogle gode folk, som vil de her spillere det bedste, og som kan ”nurse” dem lidt, som en slags ”reserveforældre”, netop fordi de ikke har deres egne forældre tæt på i hverdagen.

Sidst men ikke mindst så lover vi ikke noget, vi ikke kan holde. Vi har en målsætning, som vi arbejder os henimod, men vi kan selvfølgelig aldrig love en spiller, at han bliver ligaspiller. Ligeledes er vi også fuldt ud klar over, at vi ikke har plads til alle, når de bliver seniorspillere, så nogen må videre og andre steder hen, og her forsøger vi at hjælpe med en indgang til andre klubber. Det skal være ærligt og troværdigt, og det synes jeg, i al beskedenhed, at vi til fulde lever op til, lyder det afslutningsvist fra Lars Svane Nielsen.


Spillere som gennem tiden har været en del af Mors-Thy Håndbolds ligatrup, og som har været tilknyttet Håndbold Akademi Mors / HF Mors:
Mads Meldgaard, Marcus Christensen, Rasmus Knudsen, Allan Toft Hansen, Lasse Pedersen, Peter Dal Overgaard, Mathias Stisen, Mads Primdahl, Sebastian Enevoldsen, Glenn Bjerregaard, Simon Petersen, Frederik Nørbjerg, Nicklas Søvsø, Nicolaj Spanggaard, Kasper Fruerlund, Mads K. Andersen, Kasper Lindgren, Frederik Tilsted, Nicklas Graugaard, Frederik Bjerre, Rasmus Henriksen, Marcus Midtgaard.

Derudover har flere spillere fra Sports College Mors gennem tiderne fået ligadebut.